Activitatea Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2016,  s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 a poliției locale, actualizată, cu modificările și completările ulterioare.

În prima jumătate a anului 2016, Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu a desfășurat acțiuni, conform atribuțiilor stabilie în Legea nr.155/2010, cu privire la regulile de salubrizare și de menținere a curățeniei în locurile publice, protejarea obiectelor de artă și mobilierului urban de pe raza municipiului, asigurarea ordinii și liniștii publice, circulația pe drumurile publice, controlul commercial, controlul disciplinei în construcții, protecţiei mediului înconjurător, evidenţei, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români și respectarea noilor prevederi ale legii antifumat.

Conform informațiilor centralizate, până în acest moment, au fost aplicate 998 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 211.990 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și 969 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 111.740 lei pentru nerespectarea dispozițiilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu nr. 125/2011 pentru reglementarea unor reguli în domeniul circulației rutiere pe domeniul public al municipiului Târgu Jiu.  În privința evidenţei, domiciliului, reşedinţei şi actelor de identitate ale cetăţenilor români, polițiștii locali au aplicat, conform OUG nr.  97/2005, 385 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.400 lei.

De asemenea, polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică și Biroului Control Comercial au aplicat 350 de sancțiuni contravenționale, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu nr. 19/2002, în valoare totală de 10.983 lei pentru expunerea produselor de orice fel pe trotuare, căi de acces public, alei, în parcuri sau în orice alte spații decât cele amenajate pentru comercializarea mărfurilor. Tot în domeniul comercial, personalul cu atribuții a aplicat 95 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8.200 lei, persoanelor juridice pentru nerespectarea dispozițiilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu nr. 298/2002 privind aprobarea regulamentului de funcționare a agenților economici, persoane fizice și juridice care desfășoară activități economice în municipiul Târgu Jiu. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru neafișarea autorizației de funcționare emisă de Primăria Municipiului Târgu Jiu.

Totodată, 304 procese verbale de sacționare au fost întocmite, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Amenzile au fost aplicate persoanelor fizice, valoarea totală a amenzilor fiind de 68 400 lei.

În atenția polițiștilor locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică au fost și persoanele care au încălcat prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu nr. 192/2010 privind instituirea unor reguli referitoare la protejarea obiectelor de artă și de mobilier urban de pe raza municipiului Târgu Jiu, fiind aplicate 38 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.000 lei.

            Polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică ale Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu au mai aplicat de asemenea, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 23 sancțiuni contravenționale. Amenzile au fost aplicate persoanelor fizice după ce au fost surprinse fumând în spații interzise de lege, cuantumul fiind de 1.400 lei.

În ceea ce privește activitatea din cadrul Biroului Mediu și Disciplina în Construcții, în urma sesizărilor primite și activității specifice, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale persoanelor fizice, în baza prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în valoare de 22.000 lei. Totodată au fost aplicate 5 amenzi și persoanelor juridice pentru că nu au respectat prevederile Legii nr.50/1991, cuantumul sancțiunilor contravenționale fiind de 7.000 de lei.

Pe lângă activitățile specifice desfășurate de polițiștii locali, în primele șase luni ale anului 2016, la sediul instituției au fost primite 172 de sesizări scrise. Dintre acestea 112 au fost rezolvate, restul fiind în curs de soluționare.  

Apel Dispecerat Sari la conținut