Polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică ale Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu au aplicat în prima săptămână, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 15/ 2016 privind modificarea și completarea Legii nr.349/ 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 4 sancțiuni contravenționale. În urma acțiunilor de patrulare din mai multe zone ale orașului, două persoane au fost sancționate, în cursul zilei de ieri, cu amenzi contravenționale în valoare de 100 de lei fiecare după ce au fost surprinse consumând produse din tutun în apropierea unui loc de joacă. Tot în data de 24 martie 2016 a mai fost aplicată o amendă în valoare de 100 de lei unei persoane care fuma într-o stație de transport în comun din apropierea Gării Târgu Jiu. De asemenea, polițiștii locali au mai aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50 de lei unui adolescent cu vârsta sub 18 ani pentru că a fost suprins fumând într-un spațiu public închis.

Acțiunile de verificare vor fi continuate de polițiștii locali în spațiile închise de pe raza orașului și în săptămânile care urmează.

Potrivit  noilor prevederi legale,  se interzice  fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se înterzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate populației și asistenței copilului, de stat și private.

Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legale se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei. În cazul persoanelor juridice, prima abatere se sancționează cu amendă contravențională de 5000 lei, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000  lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Conform prevederilor noului act normativ, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:

a) să servească exclusiv fumatului;

b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;

c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;

d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».”

Apel Dispecerat Sari la conținut