Târgu Jiu, în zilele în care s-au oficiat căsătorii, însoţirea reprezentanţilor serviciului ecarisaj la diverse acţiuni de ridicare de pe domeniul public a câinilor fără stăpân şi a altor animale domestice lăsate nesupravegheate, au fost monitorizate terenurile de joacă şi parcurile amenajate, precum şi depistarea grupurilor de tineri care deranjează ordinea şi liniştea publică pe perioada verii, în special în zona cartierelor de blocuri. Totodată, au fost desfăşurate activităţi de patrulare în zonele aglomerate, în special Piaţa Centrală, pentru prevenirea faptelor de furt, s-au desfăşurat acţiuni de depistare a persoanelor care apelează la mila publicului şi de combatere a acestui fenomen, fiind luate măsuri de sancţionare contravenţională a persoanelor depistate în astfel de ipostaze și s-a asigurat însoţirea şi protecţia reprezentanţilor din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu la punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului Local Târgu Jiu şi a Dispoziţiilor Primarului Municipiului Târgu Jiu.

          În anul 2017, s-a acordat sprijin în baza Planului de cooperare, agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, precum şi Poliţiei Transporturi Feroviare Târgu Jiu, prin participarea cu patrule mixte, activitate benefică la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Târgu Jiu, fiind desfăşurate activităţi zilnice de patrulare, pentru descurajarea, constatarea şi sancţionarea abaterilor de la normele legale din competenţă, acţionând prompt la solicitările cetăţenilor sau a celor primite prin apelul de urgenţă 112.

        Trebuie menţionat faptul că, în anul 2017 pe raza Municipiului Târgu Jiu, nu au fost înregistrate evenimente de tulburare gravă a ordinii şi siguranţei publice, un aport însemnat pe această linie având şi efectivele Poliţiei Locale a Municipiului Târgu Jiu, prin acţiunile şi activităţile desfăşurate.

La solicitarea reprezentanţilor Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu, s-au asigurat măsuri de ordine şi siguranţă publică pe timpul distribuirii alimentelor către populaţie.

De asemenea, au fost executate un număr de 6 mandate de aducere emise de organele de urmărire penală şi instanţele de judecată, pentru persoanele care domiciliază pe raza de competenţă a Poliţiei Locale a Municipiului Târgu Jiu.

Prevenția, prioritate pentru Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu

Activitatea poliţiştilor locali s-a concretizat prin efectuarea de acțiuni preventive privind: combaterea şi prevenirea actelor de cerşetorie; identificarea de persoane – (oameni ai străzii), adăpostite în  diferite locaţii din oraş; verificarea zonelor cu grad ridicat de infracţionalitate, de săvârşire a unor fapte antisociale ori de tulburare a ordinii şi liniştii publice sau unde se consumă frecvent băuturi alcoolice; verificarea şi sancţionarea persoanelor care desfăşoară activităţi de comerţ ambulant cu produse uzate (ex. Piaţa 9 Mai, strada Nicolae Titulescu, Piaţa Centrală, etc.), desfăşurat în locuri neautorizate; descoperirea, dispersarea şi anihilarea pericolului grupurilor de tineri care se adună pe timpul nopţii în locuri publice din Municipiul Târgu Jiu; combaterea actelor de disconfort civic create de către unele persoane, revigorarea sentimentului de siguranţă al cetăţenilor; păstrarea integrităţii materialelor urbane, a amenajărilor floricole, a spaţiilor verzi, cu precădere în parcurile şi locurile de joacă din Municipiul Târgu Jiu.

În temeiul Legii nr. 29/2010, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/2007 actualizată, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ şi în conformitate cu atribuţiile prevăzute în Legea nr. 155/2010 a poliţiei locale, actualizată, cu modificările şi completările ulterioare, efectivele Poliţiei Locale a Municipiului Târgu Jiu alături de celelalte forţe de ordine ce compun sistemul integrat de ordine şi siguranţă publică au asigurat măsuri de ordine şi siguranţă publică pentru prevenirea faptelor antisociale şi a furturilor, conform Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Municipiului Târgu Jiu, după cum urmează: Şcoala Gimnazială Constantin Săvoiu, Şcoala Gimnazială Alexandru Ştefulescu, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, Colegiul Traian Vuia, Şcoala Generală Bârseşti, Şcoala Generală Ursaţi, Şcoala Generală Polata.

Poliţia Locală a Municipiului Târgu Jiu a ţinut legătura în permanenţă cu conducerea acestor unităţi şcolare, în vederea unei bune colaborări pentru semnalarea unor eventuale probleme şi preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.

Sancțiuni aplicate

Efectivele Poliţiei Locale Târgu Jiu au luat măsuri legale privind combaterea cerşetoriei, vagabondajului şi prostituţiei, fiind aplicate un număr de 116 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 19.550 lei, persoanelor care apelează la mila publicului, conform prevederilor art. 2 pct. 3 din Legea nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările ulterioare. De asemenea, s-a acordat sprijin personalului de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Tudor Vladimirescu pentru internarea la secţia de psihiatrie a unui număr de 34 persoane, iar 18 minori nesupravegheaţi care nu-şi justificau prezenţa pe raza Municipiului Târgu Jiu, au fost internaţi în Centrul Primiri în Regim de Urgenţă a minorilor din Municipiul Târgu Jiu. În vederea prevenirii apariţiei unor decese cauzate de frig în perioada de iarnă – ianuarie/martie 2017, au fost îndrumate către azilul de noapte “Casa Iris” un număr de 47 persoane.

În decursul anului 2017 au fost depistate 124 animale ca fiind lăsate în libertate sau fără supraveghere, luându-se măsura anunţării echipajelor de ecarisaj ori îndepărtarea acestora de pe partea carosabilă. În urma constatărilor efectuate de polițiștii locali au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 12.450 lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 228/2008 privind instituirea unor reguli referitoare la păşunatul animalelor pe raza Municipiului Târgu Jiu şi a Legii nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe linia asigurării unui climat de siguranţă publică a cetăţeanului, s-a acţionat prin intensificarea activităţilor de patrulare preventivă în locurile publice aglomerate, conform Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Municipiului Târgu Jiu.

În anul 2017 au fost constatate 20 fapte penale, ce au întrunit elementele constitutive a infracţiunilor de distrugere/furt/lovire, conform dispoziţiilor art. 12 din Legea nr. 155/2010 a poliţiei locale, actualizată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru persoanele în cauză s-au întocmit documentele prevăzute de Noul Cod de Procedura Penală şi au fost transmise organelor judiciare, în scopul continuării cercetărilor şi luarea măsurilor legale.

          Poliția Locală își desfășoară activitatea în interesul comunităţii locale, exclusiv pe baza şi în executarea legii, precum şi a actelor autorităţii deliberative şi ale celei executive ale administraţiei publice locale.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Apel Dispecerat Sari la conținut